Julgåvan: Den äldsta form av uppskattning

Julgåvan, julklappen, julpresenten. Kärt barn har många namn. I Sverige så har julklappsutdelningen funnits i hundratals år – och vi verkar inte i närheten av att bli led på den uppskattade traditionen. Det handlar dock inte bara om att få, utan även om möjligheten att visa uppskattning.

Julgåvans tidslinje

  • F.1800-talet: Innan 1800-talet så brukade ungdomar knacka (klappa) på dörrar och kasta in en omslagen gåva och springa därifrån. Den var ofta i sällskap av en förklarande text, om varför just denna person förärats med en present. Varför sprang ungdomarna iväg då? Kanske du undrar. Jo, texterna (som är förlagan till våra julklappsrim) var ofta vulgära och smått taskiga! Men det var inte heller ovanligt att “Julbocken” delade ut gåvor.
  • 1800 – talet: När 1800-talet sedan kom igång blev busiga ungdomar och en givmild julbock blasé, och de båda ersattes med den legendariska jultomten. Han är än idag pionjär på marknaden. Men du kan alltid pröva att klassa ut honom med hjälp av våra julklappstips!
  • 1940 – talet: Under 40-talet blev det allt vanligare att gemene man kunde investera i julgåvor. Här börjar man ana en växande tradition, som varje samhällsklass kan ta del av. Här började det även bli vanligt att ge gåvor till sina anställda – för visad uppskattning.
  • 2000 – talet: Härliga samtid. Nu är julgåvan än av de mest efterlängtade presenterna under året. Tillsammans med övriga jultraditioner så är julgåvan en symbol för gemenskap och tacksamhet. Vi har därför samlat ihop de absolut bästa julklappstipsen för ditt företag och dina kunder.

Populära julgåvor

Vad var årets julklapp 2017? En elcykel. Men det betyder inte att den dyraste gåvan är den mest eftertraktade. Även mössan, kokboken och hörlurarna har haft sina bästsäljande år. Något som alltid uppskattas är något personligt, användbart och genomtänkt. Ett presentkort går exempelvis aldrig fel och en termos med din organisationslogga är en bra julgåva till anställda.